ORO! ORO! "Sąstingis" Cdr | selfreleased


Man tyliai smagu, jog užsidėjus šį Cdr trečiai ar ketvirtai perklausai, už lango pradėjo snigti. Pagaliau snigti podraug su minusine temperatūra. Aišku, niekas negarantuoja, jog štai pagaliau atėjo tikroji, Balta Žiema, (na, ir aišku - praėjus keletui valandų po šio rašymo, temperatūra pakilo ir visos viltys pavirto į bjaurią pliurzą, bet dėl to recenzijos neperrašinėsiu!)  tačiau dabar jaučiuosi taip, tarsi Oro!Oro! snigtų į mano kavos puodelį. Skaidru. Tai vienas pirmųjų dalykų, beasocijuojančių su šiuo projektu. Dar gal - kuklu. Bet  kuklu dėl ramybės, panašios į tą, kuri apninka sėdint prie pečiaus kaime, kai už lango – be abejo – sninga. Nieko naujo šioje temoje, tačiau „Sąstingio“ skambesys - sinonimas tokiam autentiškam pojūčiui. Jeigu Girnų Giesmės yra lyg vasaros naktį lėtai augančios samanos, tai Oro!Oro! – veido apsiprausimas šulinio vandeniu rudens/žiemos rytą.
Intymumo prideda ir handmade cdr pakuotė – sakytum, ne per patvariausia laikmena, tačiau toks sprendimas atrodo teisingas, ypač kada mažai kam berūpi tikras, realus relyzas, o tiems keliems (podraug autoriui), norisi tokį turėti. Jeigu nertume į filosofinius prūdus apie laikinumo sąvoką šiame reikale, prisidėtų dar vienas lygmuo, tačiau tai jau darosi panašu į išvedžiojimus, todėl trrr stop.
Leidinio trukmė – 34-35 minutės – man atrodo ideali. Nei per ilga, nei per trumpa, kaip ir kūriniai, kas sakyčiau, iki tol Oro!Oro! nebuvo būdinga. Betgi taip tik įdomiau, kai kas nors pasikeičia, išlaikydamas savastį. Kitas projektui „netipiškas“ (sakau tai, kiek šaipydamasis pačios sąvokos) dalykas – moteriškas vokalas, atliekantis dar vieno “instrumento“ ar garso layerio (kchem...) funkciją. Žodžių pernelyg nesigirdi, bet tai - ne trūkumas, kadangi artikuliuotesnis jų skambesys, manyč‘, tik pridėtų bereikalingos „rustikos“ plaukiančiam „Sąstingio“ skambesiui. O karts nuo karto ausim pagaunami posakiai - tarsi sapno nuotrupos apsnigtoje troboje (pastaroji vizija manęs niekaip nepaleidžia). Vietomis tekstų fragmentai suskamba kiek naivokai, tačiau tai kuo puikiausiai kompensuoja Ingos dainavimas, balso tembras, dailiai derantis su muzikos srovenimu.
Garsynas, sakytum, etaloninis Oro!Oro! skambesys. Ne revoliucingas garso vartaliojimas, o nebylus savo vertės išlaikymas ir prabos padidinimas –  tą liudija „Sąstingio“ dokumentas. Viskas sudaryta iš  kelių panašių (o gal net tų pačių) kilpų, tačiau pastarųjų skambesio galimybės išnaudotos iki tolimų horizontų. Ne kiekybė, bet kokybė arba less is more – dalykas, kurio neišmokstama; sensorika, neįgyjama jokiuose universitetuose... Todėl ir sunkoka daug rašyti apie šį leidinį, kuris yra ramus, krištolu skambantis, šaltinio grynumo ambient – jo sidabrinėje erdvėje plepalai tampa beprasmiais.
...Ne tuščiai liaupsinti, o tyloje įkurti krosnį. Blemba, sniegą pakeitė lietus, tačiau saldžiarūgštės snaigės yra kažkur Čia Pat.